DERDE DINSDAG BIJEENKOMST 17 september "Stations renovatie Metro Oostlijn in Amsterdam"

Dinsdag 17 september geeft de heer Maarten van Bremen, partner architect bij GROUP A, een interessante lezing.

Group A houdt zich bezig met opgaves van verschillende schaalniveaus: architectuur , interieur, stedenbouw, landschap, productontwikkeling en onderzoek.


Datum: 17 september 2019 17:00 tot 20:00  

Maarten van Bremen zal het deze 3e dinsdagavond met u gaan hebben over:

"Stations renovatie Metro Oostlijn in Amsterdam"

Onlangs heeft architectenbureau GROUP A de renovatie van de Metro Oostlijn stations in Amsterdam afgerond. De Oostlijn loopt van Centraal Station naar Amsterdam Zuidoost en omvat 5 ondergrondse en 11 bovengrondse stations. De Oostlijn is in de jaren zeventig gebouwd in de kenmerkende brutalistische stijl.

Van het oorspronkelijke ontwerp was weinig meer te herkennen. De identiteit van de lijn was vervaagd door latere wijzigingen en werd als onprettig ervaren. Reizigers klaagden over gebrek aan veiligheid en comfort. Er was dringend behoefte aan een duidelijke strategie op het gebied van bewegwijzering, reclame, kaartverkoop en commerciële bewegwijzering. De vluchtwegen waren te smal en een goede rookafvoer ontbrak. Kortom, de stations waren niet meer uitgerust voor de toekomst.

GROUP A heeft een ontwerp visie ontwikkeld, gebaseerd op het verbeteren van sociale veiligheid, comfort en identiteit. " Ons doel was om een modern metrosysteem te creëren dat adequaat functioneert, overzichtelijk georganiseerd is en prettig in het gebruik. En dit bereiken zonder het brutalistische DNA van de metrolijn te ontkennen of af te breken. In plaats daarvan bouwen we erop voort ".

In de ingrepen speelt licht een belangrijke rol. Nieuwe vides en glazen liften zorgen voor daglicht en overzicht op stations, voor een beter oriëntatie van de reiziger. Indirecte verlichting maakt de ruimte op een comfortabele manier voelbaar. Opengewerkte entreegebouwen versterken de vindbaarheid en gastvrijheid. De lichte toets van de nieuwe architectuur maakt van de Oostlijn een plek waar het verblijven prettig is en het verplaatsen vanzelfsprekend en soepel.

Ontvangst van de genodigden is vanaf 17.00 uur. Om 17.30 uur gaat de presentatie van start. Na afloop is er tot 19.00 uur volop gelegenheid voor de informele contacten en netwerken. Voor een borrel hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd. 

De locatie voor deze bijeenkomst is het Neptunus honkbalstadion:
Abraham van Stolkweg 31
3041 JA te Rotterdam

Met vriendelijke groet,

Lennart van Egmond
Secretaris