Trends

In de afgelopen jaren zijn een veelheid aan onderwerpen en trends de revue gepasseerd, gebleken is dat er altijd trends zijn, de kunst is om ze zichtbaar te maken.

Kijkend naar de vele onderwerpen die rond vastgoed hebben gespeeld kunnen we onderscheid maken in trends op het gebied van:

  • Maatschappij (o.a. WMO, veiligheid, duurzaamheid)
  • Wetenschap (ontwikkelingen binnen onderwijs en universiteiten)
  • Organisatie (groei, krimp, fusie, samenwerking,  co-creatie, en management)
  • Bouwtechniek (duurzaamheid, nieuwe technologieën, BIM)
  • Financiën (marktontwikkelingen, aanbestedingsvormen, LCC etc.)

29-03-2016 Deelgemeentekantoor verbouwd tot zwembad

 

Het voormalige deelgemeentekantoor van Rotterdam-Zuid wordt vanaf komende zomer getransformeerd tot een multifunctioneel zwembad. Behalve twee baden komen er winkels, horecavoorzieningen en een stadswinkel in het gebouw. Het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding is gemaakt door Kraaijvanger.

De transformatie van het deels leegstaande deelgemeentekantoor maakt deel uit van het project Hart van Zuid. Aangezien het zwembad Charlois niet meer aan de huidige kwaliteitseisen voldoet, stelde het consortium dat de plannen uitvoert tijdens de tenderfase voor om het deelgemeentekantoor tot een zwembad te transformeren.

Omdat er in het bestaande gebouw voldoende ruimte bestaat en het pand bovendien goed bereikbaar is, wordt er ook een stadswinkel in gerealiseerd. In de plint komen winkels en horeca.

De bestaande gevel wordt gerenoveerd en zoveel mogelijk behouden, meldt Kraaijvanger. De gevel van de uitbreiding krijgt ramen met verschillende groottes. Waar behoefte is aan daglichttoetreding, bevinden zich grotere ramen. Op plekken waar privacy nodig is, worden kleinere geplaatst. Het ritme, de kleurstelling en ritme van de nieuwe gevel sluiten aan op die van de bestaande.

Het zwembad bestaat uit twee zalen met daartussen een glazen wand. De zaal met een 25-meterbad krijgt een intieme en badhuisachtige sfeer. In de zaal met het vijftigmeterbad komt een tribune, die tijdens evenementen een capaciteit van duizend toeschouwers mogelijk maakt.

Hart van Zuid wordt gerealiseerd door een consortium van Ballast Nedam, Heijmans, Kraaijvanger (supervisor), karres+brands (openbare ruimte) en De Zwarte Hond (ontwerp kunstenpand). Naast het getransformeerde deelgemeentekantoor maakt Kraaijvanger ook het ontwerp voor de uitbreiding van Ahoy.

Het ontwerp voor het kunstenpand kan nog niet worden gepresenteerd, liet De Zwarte Hond weten.