Installateurs / Aannemers en trends....een logische combinatie

Kees Graumans

vandaar ook de rol van de groep installateurs bij Trend21. In de markt is door allerlei macro-economische ontwikkelingen de noodzaak om te veranderen bij installateurs de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. De hoeveelheid nieuwbouwprojecten, met daarin een toenemend belang voor de technische installaties, is de afgelopen jaren niet hard gegroeid. De ombuiging van nieuwbouw naar renovatie en Beheer en Onderhoud is daarom voor veel installateurs een actuele ontwikkeling. Dit vergt uiteraard een andere manier waarop de werkprocessen zijn of worden ingericht en vooral ook een ander opstelling en houding: van reactief naar proactief. Het creëren van een service gericht installatiebedrijf waarbij klantgerichtheid en hospitality belangrijke pijlers zijn, is voor veel installateurs actueel. Daarbij komt dat veel opdrachtgevers in deze economische ontwikkelingen kiezen voor een "Core-Business" beleid en daarbij werkzaamheden die horen bij Vastgoed en Facilities met steeds meer verantwoordelijkheid gaan uitbesteden; edit zowel voor projecten als voor Beheer en Onderhoud werkzaamheden.

Naast deze ontwikkelingen in de markt is het voor de installateurs belangrijk om technologische ontwikkelingen, de Trends, te volgen. Ontwikkelingen rond verlichtingsconcepten en -systemen, Beheersing van energiekosten door online besturing en monitoring van technische gebouw gebonden installaties en digitale beheersing van projectwerkzaamheden (BIM) en Beheer en Onderhoud werkzaamheden (Smartphone en tablets voor onderhoudsdiensten), zijn hiervan slechts enkele voorbeelden.

Wordt integratie de toekomst....of juist niet. De discussie hierover is natuurlijk de Trend. Monodisciplinair specialisme of toenemende integratie tussen techniek en bouw, waarbij zelfs aansluiting en synergie gezocht wordt met leveranciers van "Core-Business" installaties.

Kortom voldoende "trendy-ontwikkelingen" in de wereld van de installateurs om middels het platform Trend21 van gedachte te wisselen over deze trends.

 

 

Installateurs & Aannemers

Onze partners